Gastronomia

A l’ Empordà, les primeres arrels de la nostra cuina provenen del segle XIV, el segle d’or a Catalunya pel comerç, la literatura i també per la gastronomia. Aleshores ja es començava a intuir una cuina molt rica, comparable a les cuines europees de gran nivell. El pas dels segles ha desenvolupat una cuina, els plats de la qual representen en la seva majoria infinites versions de caire sempre familiar, que els restaurants de la comarca han sabut recollir i millorar amb autèntica destresa.

La tradició culinària arrelada a aquesta terra ha permès que la gastronomia sigui un fet viu que mostra la seva activitat a través dels seus mercats, les festes populars i els restaurants en constant canvi i evolució. Aneu on aneu, sempre podreu gaudir del plaer de la cuina natural, de mercat, tradicional, sofisticada, creativa o, fins i tot, genial.

Aquí, a les terres de comarques gironines, la principal singularitat rau en l’agermanament dels productes de qualitat del mar i de la muntanya, com ara el pollastre amb escamarlans. Tot això sense renunciar a les peculiaritats de cada zona: a la costa, una cuina marinera basada en els fruits del mar (el peix, el marisc…) amb combinacions tan celebrades com el suquet i l’arròs negre; a la muntanya, amb excel·lents carns i embotits i encertats maridatges com el de la vedella amb bolets. Cal destacar, també, que la nostra cuina és líder i pertany a la cuina mediterrània, internacionalment reconeguda com a model de qualitat, varietat, equilibri i salut.

Un breu recorregut, en aquest cas, per Mont-ras ens desvetlla de seguit la seva història gastronòmica. Darrerament, de fet, hem sentit a dir que Mont-ras s’ha fet popular per la seva cuina, principalment al mes de juliol, durant els actes de la Festa Major, amb la Degustació Gastronòmica en la que participen molts dels establiments del municipi.

A Mont-ras però no podem quedar-nos amb aquesta opció perquè els hi ha molt més a oferir: arrossos a la cassola, magrets amb mil sabors i combinacions, xai rostit amb patata i cebeta, vedella guisada, cargols, peix i un llarg etcètera que podreu trobar a llocs com Ca la Filomena, Ca la Montse, el Mas Ferriol, el Restaurant Mont-ras o La Bella Lola. A més, també podem degustar un bon pollastre a l’ast a la Rostisseria Cou-Cou, que té una extensa carta amb moltes més opcions que el pollastre tradicional. Si, en canvi, ens bé més de gust un bon esmorzar podem optar pel Bar Can César, conegut també per les seves especialitats amb el cabrit.

Es miri com es miri, es pot assegurar que l’excel·lència gastronòmica de les comarques de la Costa Brava és molt present a Mont-ras on, particularment, la coexistència de productes naturals de qualitat i tan diversos, com el peix, la carn, les verdures i les espècies, s’han sabut combinar sàviament mitjançant les arts culinàries pròpies de l’Empordà.